En este momento estás viendo Aconseguir dormir millor: «Combatent l’insomni»

Aconseguir dormir millor: «Combatent l’insomni»

  • Categoría de la entrada:Insomnio
  • Tiempo de lectura:25 minutos de lectura

     

Gairebé el 32% de la població espanyola ha patit alguna vegada insomni al llarg de la seva vida.

Així és, i actualment aquesta disfunció del descans nocturn està experimentant un preocupant augment entre adolescents, i fins i tot entre la població infantil.

Les causes d’aquest problema van des del propi estil de vida fins a problemes físics i preocupacions personals. Aspectes que no afecten per igual a les dones que als homes. Us imagineu perquè?

Si us interessa saber més sobre el concepte i consells per combatre l’insomni, us convidem a llegir aquest nou article del bloc.

Podras conèixer les causes, tipus i conseqüències més importants i, sobretot, rebre les nostres recomanacions per aconseguir dormir millor.

Marketing por

Contents

Què és l'insomni?

L’insomni, o també conegut com agripnia, és un trastorn pel qual una persona té dificultat o incapacitat, tant per adormir-se com per a romandre en aquest estat el temps necessari per aconseguir un descans reparador.

Els pacients que pateixen aquest problema presenten una durada i qualitat de la son inadequada que limita la seva qualitat de vida.

Les manifestacions diürnes d’aquest trastorn són cansament, debilitat, irritabilitat i fins i tot dificultat per processar la informació.

 
 

Els diferents tipus de insomni es classifiquen

segons la durada temporal del transtorn

 

Causes i tipus més comuns de trastorns de la son

Les principals causes de insomni es poden diferenciar entre primàries i secundàries.

Les primàries són les que tenen a veure propimament amb el fet de dormir. Les secundàries que són aquelles per les quals l’insomni només és una conseqüència d’algun factor o patologia preexistent.

Entre les causes primàries estan les alteracions fisiològiques provocades pel propi envelliment i els estils de vida inadequats, Estils de vida originats per canvis constants d’horari que afecten el ritme circadià.

L’ús de certs fàrmacs com estimulants, esteroides, broncodilatadors o antihipertensius també comporten l’insomni com un efecte secundari freqüent.

Pel que fa a les secundàries hem de destacar patologies com els trastorns cardiovasculars, pulmonars, endocrins, neurològics i fins i tot de conducta alimentària.

Els canvis extrems de temperatura, les diferents franges horàries o les condicions climàtiques també poden influir en que no puguis aconseguir dormir millor.

 
 

La meitat de la població admet dormir menys del que

desitjaria i accepta que afecta negativament al seu estat d’ànim

 

Els diferents tipus d’insomni dependran dels criteris que es tinguin en compte per classificar-los.

El paràmetre més habitual que es té en compte és la durada temporal del trastorn.

Així, segons aquest criteri, l’insomni pot ser transitori, si dura menys de tres setmanes, i crònic si dures més.

En l’insomni transitori el problema sol ser reversible gràcies a que el seu origen pot ser modificat fàcilment. És el tipus d’insomni associat a factors ambientals, d’estil de vida i de la presa de certs medicaments.

Per l’insomni crònic saber l’origen de el problema és gairebé impossible. Aquest tipus pot arribar a ser considerat com una veritable patologia que interfereix en l’activitat diària del malalt amb greus conseqüències físiques i psíquiques.

Conseqüències de patir insomni

Gairebé el 20% de les persones és conscient que no descansar prou té conseqüències negatives per a la salut, i fins i tot, creu que podria afectar el seu rendiment laboral.

Tot i això, gairebé la meitat de la població admet dormir menys del que desitjaria i assumeix que la falta de son afecta al seu estat d’ànim.

Les raons esgrimides per argumentar aquest hàbit insà poden ser molt variades. Solen anar des de la necessitat de distracció després de la jornada laboral passant pel fet de veure la televisió abans d’anar a dormir fins l’esforç necessari per a la criança dels fills.

 
 

L’INSOMNI POT SER MOTIU D’ALTRES PATOLOGIES I CAUSAR

SITUACIONS DE RISC PER A LA TEVA SALUT I LA DELS ALTRES

 

Sigui quina sigui la realitat sobre el patró de son i els arguments per justificar-lo és indiscutible que l’insomni ocasiona una manca considerable d’hores de son que tenen conseqüències visibles en el dia a dia de les persones que el pateixen.

No dormir, dormir poc o dormir malament pot arribar a convertir-se en un veritable drama.

Les principals conseqüències directes, entre moltes altres, d’un somni defectuós són:

Cansament i esgotament generalitzat.

  • Irritabilitat, ansietat i depressió.
  • Incapacitat de concentració.
  • Descoordinació motora.
  • Alentiment en la capacitat de reacció.
  • Dificultat per a la presa de decisions.
  • Deteriorament de la memòria a curt i mig termini.
  • Deteriorament de el camp visual i de la parla.
  • Alteració de funcions cerebrals com la versatilitat i la creativitat.

L’insomni afecten generalment a el nivell dl ‘rendiment de les tasques diàries i, de forma indirecta, a la pròpia qualitat de vida.

A més, la falta de son crònica pot ser el motiu de l’aparició d’altres patologies i causar situacions de risc per a tercers com accidents de trànsit i de naturalesa laboral.

Consells per aconseguir dormir millor

A continuació us donem un seguit de consells que no només us serviran per prevenir l’insomni sinó que a més us podran ajudar per combatre-la si ja ho patiu.

1. Confecciona un estat de situació de el problema

Intenta registrar quant dorms i a quines hores, quan et despertes, els símptomes que tens i en quins moments del dia es presenten.

Això et pot ajudar a identificar les activitats o costums que t’impedeixen aconseguir dormir millor. A més et servirà com a referència si a la fi necessites anar a la consulta d’un especialista.

2. Intenta complir amb una rutina

És una bona idea incorporar a la teva rutina diària alguna activitat que et relaxi o s’esgoti just abans d’anar-te’n al llit. També és important que, tant aquesta activitat com el anar a dormir, ho facis a la mateixa hora perquè es converteixi en un hàbit.

D’altra banda, recorda que tant l’hora d’anar a dormir com la de despertar sigui tal que et permeti complir amb ella fins i tot els caps de setmana.

Per aconseguir dormir millor pren un bon bany o dutxa calenta just abans d’anar al llit.

3. El llit, només per dormir

Si voleu que la vostra ment associï el llit amb el somni és recomanable que només la utilitzeu per això, dormir.

No facis servir el dormitori com a lloc de treball ni per a altres activitats que no siguin el repòs. Assegura’t que el teu llit i el teu matalàs són confortables i, si no és així, substitueix-.

4. Elimina el consum d'excitants ..

El consum de substàncies excitants com el tabac, el cafè i l’alcohol és un dels motius pels que podríeu no conciliar bé el son.

Tots generen un nivell de dependència que està darrere de molts dels casos d’ansietat i nerviosisme nocturn que justificaria el fet de no poder dormir, i fins i tot, els despertars prematurs.

5. Practicar esport durant el dia et va a ajudar.

Fer exercici físic de forma regular durant el dia millora la qualitat de la son. És recomanable que el practiquis a el menys unes dues o tres hores abans de dormir perquè els teus músculs tinguin temps de relaxar-se.

6. Si no pots evitar la migdiada, que siguin curtes.

Si no pots evitar donar una becaina a la sobretaula, procura que no siguin de més de 15-20 minuts i no més tard de les 16 hores. D’aquesta manera no et robaran el somni que necessites a la nit i podràs conciliar de manera gairebé immediata, és a dir, aconseguir dormir millor. .

7. Relaxa el teu cos i ment abans d'anar a dormir

Recorre a qualsevol tècnica de relaxació abans d’anar al llit per posar la teva ment i cos en l’estat de menor activitat possible que es converteixi en l’avantsala d’un somni reparador.

8. Com diria el refrany: "sopar com un captaire"

El teu sopar hauria de respondre a la qual es refereix el refrany «Esmorza com un rei, menja com un príncep i sopar com un captaire».

Per evitar digestions pesades que us impedeixin descansar bé heu controlar la naturalesa i quantitat dels sopars de manera que no siguin molt copioses.

Si poden anar acompanyades de la infusió relaxant que més us agradi, millor.

No prengueu molt líquid per evitar que l’excés de diüresi nocturna us faci despertar més vegades del compte.

9. Crear un ambient agradable és fonamental

Crear l’ambient adequat en el vostre dormitori és un dels aspectes més importants per descansar bé.

Els paràmetres ambientals que més heu controlar en la vostra habitació són els relacionats amb la llum, temperatura i soroll.

Pel que fa a la il·luminació es recomana que es redueixi de forma progressiva al llarg de la tarda. A més és important que sigui el més suau possible per no sobreestimular el sistema nerviós a l’anar-vos al llit.

A l’anar a dormir és important baixar les persianes perquè, a l’alba, no us desperti massa aviat la llum de el sol.

Sobre la temperatura us recomanem una mitjana de 18-19 graus si feu servir climatització artificial. Temperatures molt inferiors o superiors no us deixaran dormir bé.

El soroll és una cosa sobre el que heu d’intentar influir per poder descansar bé. No es tracta d’aconseguir un silenci absolut però si us agrada dormir amb so, que sigui alguna música instrumental suau.

A l’estiu intenteu dormir amb les finestres tancades perquè els sorolls del carrer interrompin el vostre somni el menys possible.

I per descomptat, eviteu tenir a prop qualsevol dispositiu electrònic innecessari (mòbil, tablet, etc.) que pogués desvetllar.

Si prevenir no et va funcionar, encara hi ha solució

Tant en l’insomni com en qualsevol altre trastorns que afecti a la vostra salut és cert que prevenir és millor que curar.

Però si amb els consells que us hem donat en el punt anterior no podeu posar una solució eficaç al vostre problema de agripnia, encara hi ha solució. Com farmacèutics, hem de dir-vos que encara no està tot perdut. Encara queden solucions eficaces per alleujar el vostre problema de descans.

Des de la farmàcia podeu recórrer a productes i remeis eficaços per a l’insomni d’origen natural o molt més químic.

Els de naturalesa sintètica els podeu aconseguir sense recepta al taulell de la vostra farmàcia. En aquest grup de fàrmacs existeixen productes encaminats a solucionar el vostre problema de conciliació (inductors de la son) i fins i tot els dirigits a problemes d’insomni en què es manifesten despertars nocturns freqüents o prematurs.

En els casos crònics i greus d’insomni, també existeixen productes més potents. Aquests presenten més riscos per la vostra salut i són de prescripció mèdica obligatòria. A més, requereixen d’un control estricte per un facultatiu.

Una de les últimes teràpies que han demostrat una eficàcia elevada en el tractament dels problemes de son són les teràpies de salut integrativa.

En aquestes s’aborda el problema des d’una visió més global i tenint en compte, no només les necessitats de productes concrets, sinó també les necessitats emocionals i estructurals de cada individu com a tal.

En aquest sentit, i gràcies a laboratoris de gran prestigi en salut integrativa com Algémica, el problema de l’insomni i molts altres, és tractat per professionals sobradament preparats, capaços d’emplenar les vostres necessitats d’equilibri emocional, estat òptim d’energia i plaer o satisfacció, amb productes naturals i d’última generació.

Esperem que amb aquest breu contingut hagueu pogut prendre consciència de què és l’insomni i quines són les seves causes. També desitgem que poseu en pràctica tots els consells que us hem recomanat per evitar que les vostres nits es converteixin en un veritable malson i que no experimenteu les conseqüències de no dormir bé.

Si, per contra, ja hem arribat tard i l’insomni forma part de les vostres vides, ens agradaria fer-vos una pregunta

Us han resultat eficaços els remeis que heu fet servir fins avui?

Desitgeu conèixer els beneficis de la teràpia integrativa per solucionar el vostre problema de son d’una forma més global i que tingui en compte tots els aspectes de la vostra persona?

Si és així, recordeu que a la nostra farmàcia som especialistes en aquest tipus de salut integral i que us podem ajudar. Tan sols heu de fer un comentari a aquest post o traslladar-nos els vostres dubtes i qüestions per les vies habituals de contacte amb nosaltres.

Salutacions i feliç descans per als que pugueu.

Marketing por

Deja una respuesta